Tematy ogólnePoczątki komponowania na komputerze

Rozmowy na temat bieżącej działalności portalu MIDIMania

Moderator: fantomasz


Autor tematu
jpack
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 27 kwie 2008, 15:12
Lokalizacja: Wrocław
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Początki komponowania na komputerze

Post #63270 autor: jpack » 06 maja 2008, 16:48

Witam!

O dawna interesuje się muzyką, tak od 16 roku życia gram na gitarze. Kiedys mielismy swoj zespol, ktory istnial przez 4 lata, potem byl rozpad. Jednak nigdy nie skonczyla sie moja przygoda z muzyką. Jestem zainteresowany komponowaniem na komputerze. Chyba niedlugo kupie Emu X-board i zaczne coś tworzyć. Mam pare pytań:

1. Czy korzystając z tej klawiatury bede mogl bez problemu tworzyc sekcje perkusyjną?
2. Mam laptopa PC, ktory wlasciwie nie jest jakos super przystosowany do tworzenia na nim muzyki, chodzi szczegolnie o karte muzyczną bo zdaje sie ze jest zintegrowana z płytą główną
to jest jakis prosty Realtek. I czy mając niezbyt dobra karte muzyczną bede mogl bez problemu tworzyc cos na kompie?
3. Jaki program polacalibyście? Kiedys bawilem sie we fruti loopie, teraz sciagnalem sobie ACID music studio trial. Po prostu nagralem pare dzwiekow z gitary na dyktafon i dalem to do kompa, no ale to tak tylko zeby przetestowac.
4. Jaki sprzet moglby byc jeszcze przydatny?

To chyba tyle, dzieki! Pozdrawiam!
jpack

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST

Majones
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 08 lut 2008, 16:09
Lokalizacja: że znowu?
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #63810 autor: Majones » 22 maja 2008, 10:36

jpack pisze:2. Mam laptopa PC


Laptopa czy PC?? A co do karty to wg. mnie Realteki są dobre. A co do EMU X to ja bym polemizował i polecił Cme albo Miditech czy coś tam. Nie pamiętam dokładnie. A chyba na zwykłej klawii perkusji nie zrobisz.... Może i zrobisz, ale cieniznę. :hi:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Jamick
Habitué
Posty: 1279
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #63819 autor: Jamick » 22 maja 2008, 14:09

Majones pisze:
jpack pisze:2. Mam laptopa PC


Laptopa czy PC??


Ma laptopa PC
(klasa IBM), może mieć przecież Maca..iBooka, bardzo dobry zresztą do muzyki...
Ostatnio zmieniony 22 maja 2008, 14:10 przez Jamick, łącznie zmieniany 1 raz.
Czymże są chmury
Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?
Czymże jest życie
Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Majones
Doświadczony
Posty: 96
Rejestracja: 08 lut 2008, 16:09
Lokalizacja: że znowu?
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #63845 autor: Majones » 22 maja 2008, 22:28

eee.... Laptop to laptop a PC to PC... I Think so. Laptop możesz złapać i przenieść, a PC to buża skrzynka, myszka, klawiatura, monitor, głośniki- Personal Computer.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Jamick
Habitué
Posty: 1279
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #63847 autor: Jamick » 22 maja 2008, 22:47

Za wikipedią :

"Komputer osobisty (ang. Personal Computer, stąd skrót PC i powszechne polskie określenie pecet) – obecnie następca klonów mikrokomputera wyprodukowanego przez firmę IBM w latach 80. Przeznaczony przede wszystkim do użytku osobistego, domowego i biurowego, zazwyczaj stacjonarny. W węższym znaczeniu PC oznacza komputery standardu IBM-PC....

komputer stacjonarny – czyli komputer, którego raczej się nie przenosi tylko trzyma w jednym miejscu na stałe, zwykle na biurku (stąd angielska nazwa desktop – na biurko), składa się z co najmniej trzech zasadniczych elementów: jednostki centralnej, monitora i klawiatury

laptop (z ang. na kolanach) – komputer przenośny, ze zintegrowaną klawiaturą i monitorem tworzącymi jedną całość, który po zamknięciu ma rozmiary zbliżone do dużego notatnika (i dlatego zwany też notebookiem); można z nim podróżować i używać go bez zewnętrznego źródła energii (do wyczerpania akumulatorów umieszczonych w obudowie)


Czyli i to i to to PC ;)

Ale offtop :oops:

Mea maxima culpa (emotek bijący się w pierś - swoją )
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
jpack
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 27 kwie 2008, 15:12
Lokalizacja: Wrocław
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #65330 autor: jpack » 05 lip 2008, 15:13

czesc

o zdziwilem sie bo jakis czas temu zagladalem na strone i nie moglem znalezc mojego tematu, myslalem ze jakos zostal usuniety.... a tu widze ze nawet sa odpowiedzi.

Sory troche zle napisalem z tym laptopem. Generalnie to mam laptopa (nie maca) i taki zwykły stacjonarny. Rozmawialem juz z niektorymi ludzmi, i doradzali zeby na stacjonarnym zaczac tworzyc. bo np , w lapsie mam 1,5GhZ procek i 1GB ramu, a w stacjonarnym 3GhZ i 2GB ramu. i oczywiscie karty muzyczne sa tansze do stacjonarnych tak jak ostatnio patrzylem.

wy tez zaczynaliscie od klawiatury sterujacej i karty muzycznej?:)

Pozdrawiam
jpack

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

timecage
Twardziel
Posty: 551
Rejestracja: 25 lis 2006, 11:00
Lokalizacja: Warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Wiek: 32
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #65334 autor: timecage » 05 lip 2008, 16:16

Ja poleciłbym:
*M-Audio Audiophile 2496 - świetna karta dźwiękowa za niewielkie pieniądze (ja kupiłem na aukcji za 250zł)
*CME M-Key - oczywiście wszystko zależy od tego jakich rozmiarów klawiatura Ci potrzebna, ale ta jest solidna i tania.
*porządny odsłuch, czyli głośniki/kolumny/monitory
*jakieś dobre oprogramowanie - tu znowu zależy co chcesz robić - ze wspomnianą przeze mnie klawiaturą dostajesz Samplitude9, z kartą dźwiękową AbletonLiveLite

To tyle na początek.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
jpack
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 27 kwie 2008, 15:12
Lokalizacja: Wrocław
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #65362 autor: jpack » 06 lip 2008, 12:47

aha to super, czyli jak rozumiem sekcje perkusyjną tez bede mogl tworzyc na takiej klawiaturze?

hmm, a te monitory to co to wlasciwie jest?

Pozdrawiam
jpack

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

timecage
Twardziel
Posty: 551
Rejestracja: 25 lis 2006, 11:00
Lokalizacja: Warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Wiek: 32
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #65368 autor: timecage » 06 lip 2008, 17:07

Nie pamiętam ale jakoś to tak jest, że klawiaturę można podzielić na obszary i w nie stukać perkusyjnie. Czy na tej klawie którą wymieniłem to się da zrobić nie wiem :/
Monitory to po prostu głośniki odsłuchowe studyjne. Ale spokojnie wystarczą Ci normalne porządne kolumny. Ja sam używam logitech Z-2300 2.1 (wiem nie ma się czym chwalić :razz: )

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Jamick
Habitué
Posty: 1279
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #65383 autor: Jamick » 06 lip 2008, 22:28

jpack pisze:aha to super, czyli jak rozumiem sekcje perkusyjną tez bede mogl tworzyc na takiej klawiaturze?

hmm, a te monitory to co to wlasciwie jest?

Pozdrawiam
jpack


Klawaitura sterująca tylko przenosi sygnały do kompa,
Same dźwięki perkusji są standardowo poukładane w tym samym miejscu (oczywiście rozmawiamy o GM General Midi, standradzie) na klawiaturze. np C1 centralny , basowy bęben tzw kopak
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

timecage
Twardziel
Posty: 551
Rejestracja: 25 lis 2006, 11:00
Lokalizacja: Warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Wiek: 32
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #65389 autor: timecage » 06 lip 2008, 22:51

Wiem. Ale ja pisałem o czym innym, nie o GM.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
jpack
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 27 kwie 2008, 15:12
Lokalizacja: Wrocław
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #65395 autor: jpack » 06 lip 2008, 23:18

rozumiem, ze Wy tez jak dodajecie perkusje do swoich utworow to takze korzystacie z klawiatury sterującej, tak?

timecage pisze:jakieś dobre oprogramowanie - tu znowu zależy co chcesz robić - ze wspomnianą przeze mnie klawiaturą dostajesz Samplitude9, z kartą dźwiękową AbletonLiveLite


np bardzo podoba mi sie tworczosc Aphex Twin'a a z takich zwyklych klubowych to Scumfrog. no i w sumie jak bym zaczynał to pewnie probowalbym cos w podobnym klimacie. oczywiscie nie chodzi o kopiowanie ich utworow, ale siłą rzeczy bym cos tworzyl w tym stylu skoro bardzo lubie taki rodzaj muzyki

Pozdrawiam
jpack

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

timecage
Twardziel
Posty: 551
Rejestracja: 25 lis 2006, 11:00
Lokalizacja: Warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Wiek: 32
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #65398 autor: timecage » 07 lip 2008, 0:05

To przyda Cię się FruityStudio lub Reason lub Ableton Live lub OrionPlatinum.
Ja ścieżek perkusyjnych w sumie nie robię, ewentualnie je programuję :)

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Krizz
Stary wyga
Posty: 343
Rejestracja: 31 paź 2007, 9:16
Lokalizacja: Kowary
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #65419 autor: Krizz » 07 lip 2008, 19:28

jpack pisze:rozumiem, ze Wy tez jak dodajecie perkusje do swoich utworow to takze korzystacie z klawiatury sterującej, tak?

Jak to mówił Morfeusz: far from it. Perkusja jest chyba ostatnią rzeczą, do prowadzania której nadaje się klawiatura. Perkusję typowo "elektroniczą" lepiej wprowadzać ręcznie (myszką) lub programować na drummaszynie (na stepsequencerze), a jeśli zależy nam na "żywej" perkusji... cóż, po to są perkusiści.

jpack pisze:np bardzo podoba mi sie tworczosc Aphex Twin'a

Hehe, takich partii perkusji to raczej nie zagrasz na klawiaturze midi :D

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
jpack
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 27 kwie 2008, 15:12
Lokalizacja: Wrocław
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #65424 autor: jpack » 07 lip 2008, 21:08

Krizz pisze:Perkusję typowo "elektroniczą" lepiej wprowadzać ręcznie (myszką) lub programować na drummaszynie (na stepsequencerze)


aha, czyli rozumiem ze taki stepsequencer jest w takich programach jak Ableton albo FruityStudio?

a taka drummaszyna to np takie cos, tak?:
LINK

albo takie:
LINK

Hehe, takich partii perkusji to raczej nie zagrasz na klawiaturze midi :D


Czyli Aphex tez na pewno uzywa drummachiny, prawda?

Pozdrawiam:)
jpack

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Krizz
Stary wyga
Posty: 343
Rejestracja: 31 paź 2007, 9:16
Lokalizacja: Kowary
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #65444 autor: Krizz » 08 lip 2008, 8:43

jpack pisze:aha, czyli rozumiem ze taki stepsequencer jest w takich programach jak Ableton albo FruityStudio?

Nie wiem, nie uzywam tego oprogramowania. Ale nawet jesli nie, to zawsze można sobie perki wklepać ręcznie jako pattern, a potem go kopiować (ewentualnie modyfikując).

jpack pisze:Czyli Aphex tez na pewno uzywa drummachiny, prawda?

Daleki jestem od stwierdzenia, że "na pewno". Nie wiem jak robi te połamańce Richard, ale na 100% nie są grane "z palca", tylko programowane.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

timecage
Twardziel
Posty: 551
Rejestracja: 25 lis 2006, 11:00
Lokalizacja: Warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Wiek: 32
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #65445 autor: timecage » 08 lip 2008, 8:47

Myślę, że do wszelkich potrzeb wystarczy Ci FruityStudio.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
jpack
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 27 kwie 2008, 15:12
Lokalizacja: Wrocław
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #65557 autor: jpack » 10 lip 2008, 23:35

dziekuje Wam za odpowiedzi! przydatne były. jak cos to jeszcze zagadam ;P

Pozdrowionka!:)
jpack

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

PSS-270
Doświadczony
Posty: 82
Rejestracja: 22 cze 2008, 22:36
Lokalizacja: Sklep z Zabawkami
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #65712 autor: PSS-270 » 15 lip 2008, 15:11

...a ja tam w kwestii sequencerow zawsze bede polecac trackery.
Nie wiem, czy Skale-Tracker juz w pelni gotowy (byly problemy z offsetem duzych sampli/loopów) ale uzywa sie go calkiem milo. I midi ma, jak ktos jest masochista. ;) ;)

No i jest za darmo. :)

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


maslo
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 26 sie 2008, 16:11
Lokalizacja: jwr
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #67426 autor: maslo » 26 sie 2008, 16:15

witam! też chcę zacząć nagrywać własną "muzykę" i potrzebuje dobrą kartę muzyczną tylko nie wiem jaką rozważam puki co nad tymi dwiema
1. http://www.allegro.pl/item417581414_ugl ... d2_pm.html
2. http://proline.pl/sklep.php?prodid=SB+X-FI+FATAL1TY+CH

nie wiem którą wybrać, może wy mi doradzicie coś innego... :)

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Tematy ogólne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Studio Nagrań : Zastrzeżenia