SprzętPodłączenie mikrofonu (buczenie, szumy)

Rozmowy na temat syntezatorów, modułów etc.

Moderator: fantomasz


Autor tematu
naowa
Niedoświadczony
Posty: 20
Rejestracja: 07 maja 2012, 22:57
Lokalizacja: Wielka Brytania
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Podłączenie mikrofonu (buczenie, szumy)

Post #115034 autor: naowa » 11 cze 2018, 11:17

Podczas pierwszej próby nagrywania wokalu w moim małym studiu, napotkałem na problem buczenia (pisku) mikrofonu w monitorach. Gdy ściszę głos w monitorach lub ustawię w Interfejsie audio niższe DB, to nie słyszę buczenia, ale pojawia się problem że w monitorach mam tak cichy głos że bardziej słyszę siebie jak śpiewam aniżeli swój głos w monitorach.
Sprzęt raczej nie mam zepsuty, bo wszystko mam nowe, prócz używanych monitorów. Posiadam iMaca 27 Retina 5K 2017 i korzystam z programu Ableton Live 10 Suite

Mikrofon. Neumann TLM 103
link usunięty administracyjnie

Karta Dźwiękowa. TC Helicon VoiceLive Rack
link usunięty administracyjnie

Monitory Adam A77X
link usunięty administracyjnie

Słuchawki. Beyerdynamic DT-770 Pro 32 Ohm

Moja wiedza jest bardzo mała. Zastanawiam się nawet czy nie popełniam błędu że chcę słyszeć swój głos w monitorach nagrywając na żywo? Może powinienem używać słuchawek, lub jedynie odsłuchiwać swój głos w monitorach, dopiero po zakończonym nagraniu?
A może są jakieś programy, urządzenia które powinienem dokupić lub zmienić ustawienia? Lub mam za blisko siebie mikrofon i monitory? Mam też obok grzejnik i pokój mam tak mały że wszystko jest blisko siebie. Podłączone mam wszystko do tego samego kontaktu, ale komputer mam podłączony do drugiego gniazdka zaraz obok gniazdka pierwszego. Nie wiem jaki popełniam błąd, dlatego bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2018, 18:29 przez naowa, łącznie zmieniany 2 razy.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST
Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5658
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #115036 autor: Belmondo » 11 cze 2018, 16:35

Buczenie czy pisk? Bo to dwa rozne zjawiska majace dwa rozne zrodla.
Pewnie chodzi o pisk z tego co piszesz i to jest sprzezenie. W zasadzie bez sensu jest nagrywanie wokalu z monitorami, bo oprocz siebie bedziesz jeszcze nagrywal to co wychodzi z monitorow, a wychodzi z opoznieniem. Dlatego lepiej uzywac sluchawek, wtedy rozwiazesz dwa probemy za jednym zamachem i pisku tez nie bedzie.
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
naowa
Niedoświadczony
Posty: 20
Rejestracja: 07 maja 2012, 22:57
Lokalizacja: Wielka Brytania
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #115037 autor: naowa » 11 cze 2018, 18:25

Dziękuję za cenne informacje. Podłączyłem więc słuchawki a problemów jeszcze więcej przybyło. Nie wiem dlaczego mam tak cicho głos w słuchawkach? Na dodatek gdy podłączam słuchawki do iMaca to muszę wchodzić w ustawienia i wszystko przestawiać abym miał głos i jeszcze w Abletonie również muszę przestawiać, tracąc mnóstwo czasu. Mam wrażenie ze wiele rzeczy robię źle. Doradzono mi abym kupił słuchawki 32 Ohm, bo takie są dobre do mojego iMaca. Teraz zastanawiam się czy to był dobry pomysł, bo w karcie dźwiękowej też mam wejście na słuchawki. Nawet nie wiem czy mogę dokonywać prób podłączenia ich do interfejsu, bo nie wiem czy nie zepsuję czegoś z racji że słuchawki mam 32 Ohm.
Beyerdynamic DT-770 Pro 32 Ohm
link usunięty administracyjnie

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5658
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #115044 autor: Belmondo » 12 cze 2018, 14:37

Podlacz sluchawki do interfejsu. Potem musisz odpowiednio ustawic sciezke sygnalu w zaleznosci od tego jak masz podlaczony interfejs- czy po usb czy po innych cyfrowych zlaczach. Uwaznie przeczytaj instrukcje do interfejsu. Tam z pewnoscia znajdziesz przyklad podstawowej konfiguracji.
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
naowa
Niedoświadczony
Posty: 20
Rejestracja: 07 maja 2012, 22:57
Lokalizacja: Wielka Brytania
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #115047 autor: naowa » 14 cze 2018, 10:59

Dziękuję, powoli rozwiązuję problemy. Teraz zastanawiam się jak wyłączać mikrofon, Neumann TLM 103, bo jest on podłączony do interfejsu, TC Helicon VoiceLive Rack, i nie widzę żadnego przycisku abym w łatwy sposób mógł odłączyć mikrofon. Gdy włączam muzykę, to nie da się słuchać jej w monitorach, bo jeszcze podwaja się dźwięk z winy włączonego mikrofonu. Na chwilę obecną wchodzę w ustawienia karty dźwiękowej, i odznaczam w niej opcję PHANTOM. Ale czy istnieje jakiś szybszy sposób odłączania mikrofonu? Zwłaszcza że w tym przypadku teoretycznie mikrofon nadal jest połączony, ale bez opcji PHANTOM, więc nawet w takiej sytuacji nie wiem czy dobrze to na niego wpływa? Opcja każdorazowego fizycznego odłączania kabla z mikrofonu, mam nadzieję że odpada.
Wielkie dzięki za pomoc.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5658
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #115049 autor: Belmondo » 17 cze 2018, 23:22

Nie wiem jak w TCHVLR ale w normalnych interfejsach po prostu wylaczasz wejscie.
W instrukcji nic nie ma?
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Sprzęt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Studio Nagrań : Zastrzeżenia