OprogramowaniePotrzeba prostoty i perfekcji

Sekwencery, edytory, konwertery, plug-iny

Moderator: fantomasz

Awatar użytkownika

Autor tematu
timecage
Twardziel
Posty: 551
Rejestracja: 25 lis 2006, 11:00
Lokalizacja: Warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Wiek: 32
Kontaktowanie:
Status: Offline

Potrzeba prostoty i perfekcji

Post #69876 autor: timecage » 12 paź 2008, 15:40

Tak sobie się ostatnio rozglądałem po rozległych terenach oprogramowania muzycznego i przypomniałem sobie, że kiedyś w Saturnie (ou yeah) przystanąłem przy Macu i zacząłem bawić się GarageBandem. Moje wrażenia były cholernie pozytywne i muszę przyznać, że pozostawiły we mnie dosyć skrystalizowane decyzje odnośnie moich wymagań. A więc:

* ładny i wygodny poziomy podział na ścieżki (oczywistość i klasyka)
* łatwość wrzucenia na daną ścieżkę czy to instrumentu VST czy to plików audio
* prosty edytor piano roll z możliwością wklepywania nutek dla danego instrumentu w nieskończoność
* możliwość wrzucenia na każdą ścieżkę iluśtam efektów i łatwego narysowania dla każdego z nich obwiedni
* wygodny mikserek

Jeszcze małe wyjaśnienie co do punktu 3. Otóż w Samplitude jest tak, że trzeba najpierw zarejestrować jakąś ścieżkę midi, a dopiero potem można wejść do piano roll i dalej pisać. Ja bym chciał, żeby po wrzuceniu instrumentu na ścieżkę można było od razu otworzyć piano roll i napisać w nim z miejsca choćby cały utwór, nutka po nutce. (<-- to jest dla mnie bodaj najważniejsze).
Tak się przedstawiają moje skromne wymagania, bo i skromne są. Zapewne zaraz powiecie, że każdy DAW takie coś oferuje i to będzie prawda. GarageBand spodobał mi się jednak przede wszystkim dlatego, że oferował dokładnie to i niewiele więcej, za to powyższe było proste i wygodne. Jednakże kupno Maca w moim przypadku mija się z celem i jest niemożliwe (przynajmniej na razie).
Tak więc moje pytanie: czy istnieje program, który spełniałby dokładnie funkcjonalności, które wymieniłem? Dodam tylko, że testowałem już Samplitude, Reaper, Orion, MagixMusicMaker, Fruity, Sonar i żaden z tych nie spełnił tych oczekiwań.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST
Awatar użytkownika

Sounder
Ekspert
Posty: 196
Rejestracja: 07 lut 2006, 19:50
Lokalizacja: Łódź
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #69877 autor: Sounder » 12 paź 2008, 15:51

A może coś w zapisie trackerowym? Czyli Renoise http://www.renoise.com/
Pozdrawiam
Sounder
http://sounder.el-stacja.pl/

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
timecage
Twardziel
Posty: 551
Rejestracja: 25 lis 2006, 11:00
Lokalizacja: Warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Wiek: 32
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #69878 autor: timecage » 12 paź 2008, 16:03

Myślę, że zapis trackerowy tych moich wymagań nie spełni, szczególnie pod względem wygody :wink:
Stanowczo wolę nutki wyklikiwać. Tak jak i resztę rzeczy.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Sounder
Ekspert
Posty: 196
Rejestracja: 07 lut 2006, 19:50
Lokalizacja: Łódź
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #69879 autor: Sounder » 12 paź 2008, 16:11

Kwestia przyzwyczajenia no ale jak tam sobie życzysz :wink:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Jamick
Habitué
Posty: 1279
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #69880 autor: Jamick » 12 paź 2008, 16:22

Wszystko co piszesz spełnia Cubase, ale pewnie tez Ci będzie jakoś nie w smak ;D
Czymże są chmury
Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?
Czymże jest życie
Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
timecage
Twardziel
Posty: 551
Rejestracja: 25 lis 2006, 11:00
Lokalizacja: Warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Wiek: 32
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #69884 autor: timecage » 12 paź 2008, 18:13

Nieno... spełniać pewnie spełnia, ale mi zależy na prostocie. Siadam, wrzucam instrument na ścieżkę, odpalam jego frontend coby brzmienie ustawić, odpalam piano roll i piszę od początku do końca cały utwór. Takie oto coś :oops:
Ostatnio zmieniony 12 paź 2008, 18:14 przez timecage, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Jamick
Habitué
Posty: 1279
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #69890 autor: Jamick » 12 paź 2008, 19:43

Kiedyś na innym forum robiłem tutka jak to zrobić w Cubase, ale już go nie ma :/
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Mateusz
Niedoświadczony
Posty: 34
Rejestracja: 05 sie 2008, 15:53
Lokalizacja: podkowa leśna
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #69958 autor: Mateusz » 14 paź 2008, 12:20

a FL studio nie ma czegoś takiego jak podział na ścieżki midi/audio i jest jeszcze większy wyczes :mrgreen:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
timecage
Twardziel
Posty: 551
Rejestracja: 25 lis 2006, 11:00
Lokalizacja: Warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Wiek: 32
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #69959 autor: timecage » 14 paź 2008, 12:27

Wyczesy wyczesem, ale ja potrzebę mam ogromną tego co napisałem :neutral:
Naprawdę nikt nie jest w stanie mi doradzić? :sad:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Jamick
Habitué
Posty: 1279
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #69994 autor: Jamick » 14 paź 2008, 19:30

A próbowałeś Cubase ?
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
timecage
Twardziel
Posty: 551
Rejestracja: 25 lis 2006, 11:00
Lokalizacja: Warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Wiek: 32
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #69995 autor: timecage » 14 paź 2008, 19:35

Spróbuję, ale na dalsze propozycje chyba mogę oczekiwać? :wink:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Mateusz
Niedoświadczony
Posty: 34
Rejestracja: 05 sie 2008, 15:53
Lokalizacja: podkowa leśna
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #70027 autor: Mateusz » 15 paź 2008, 10:58

Heh... ja się wczoraj naprodukowałem, ale że pisałem to dość długo, to forum skasowało mi posta przed wysłaniem :neutral:

To ja znowu opowiem jakie to FL studio jest wspaniałe.

Po pierwsze, w FL nie ma tradycyjnego podziału na ścieżki (z tego co zrozumiałem oglądając kiedyś Cubase). Zamiast tego, operuje się na patternach. Podstawowym elementem jest kanał - instrument, sampel lub obwiednia.
Pattern może składać z dowolnej ilości elementów oraz być dowolnie długi. W każdej chwili może grać dowolna ilość patternów, które mogą korzystać z tych samych elementów. Patterny można ciąć i przestawiać, dzięki czemu mogą być odpalane od dowolnego momentu i trwać dowolną ilość czasu (czterotaktowy pattern można odpalić od drugiego taktu, tyciąć trzeci takt i zakończyć w połowie czwartego). Patterny wyświetlane są na plejliście jako bloki lub miniaturki piano rolla.
Sample i obwiednie nie muszą być obsługiwane przez patterny. Zamiast tego można umieścić w dowolnym miejscu głównego utworu.
Obwiednie można umieszczać w dowolnym miejscu wewnątrz utworu lub w patternie (wtedy uruchamia się od nowa przy każdym powtórzeniu patternu). Można je rysować punktowo lub krokowo.
Każdy kanał (element) można wysłać do jednego z kanałów miksera. Kanał w mikserze może zawierać do 10 (chyba) efektów, ale każdy kanał można "zrutować" do dowolnej ilości innych kanałów, zwiększając tym samym jego objętość.

Cena ok. 470 zeta za wersję producer (jest w niej wszystko i nawet więcej, dzięki potężnej bibliotece online dostępnej z poziomu programu).

Niby napisałeś że fruity Ci się nie podobuje, ale nie wiem którą wersję sprawdzałeś (oryginał można upgrade'ować za free do nowszej wersji) i jak długo. Z drugiej strony mi nie chciało się długo bawić cubasem bo sam wygląd mi się nie podobał...

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


anonim007
Konto zawieszone
Posty: 168
Rejestracja: 02 sie 2007, 17:08
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #70035 autor: anonim007 » 15 paź 2008, 14:53

Moze emulator Maca ;-) Nie, chyba nie ma takiego... Moze jakis starszy Cubase... Nie znam sie na software ale rozumiem te potrzebe prostoty i wygody ;-)

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Tellur
Zaawansowany
Posty: 115
Rejestracja: 26 paź 2008, 22:28
Lokalizacja: Ożarów Mazowiecki
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #70425 autor: Tellur » 27 paź 2008, 0:02

Sounder pisze:A może coś w zapisie trackerowym? Czyli Renoise http://www.renoise.com/


Komponuję muzykę elektroniczną od kilku miesięcy, właśnie na Renoise. Gdy włączyłem ten program po raz pierwszy, to mnie mocno przeraził, ale teraz widzę, że jest mocno intuicyjny i prosty w obsłudze. Dobrze mi się pracuje ze wtyczkami VST, nie narzekam na kompatybilność. Widzę, że większość osób na Forum poleca FL albo Cubase albo Reason, ale znalazłem darmowy Renoise i chwiliowo zamierzam przy tym pozostać.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

[micro74se]
Banita
Posty: 59
Rejestracja: 24 lis 2008, 23:34
Lokalizacja: to wiesz?
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #71677 autor: [micro74se] » 25 lis 2008, 15:11

timecage pisze:* ładny i wygodny poziomy podział na ścieżki (oczywistość i klasyka)
* łatwość wrzucenia na daną ścieżkę czy to instrumentu VST czy to plików audio
* prosty edytor piano roll z możliwością wklepywania nutek dla danego instrumentu w nieskończoność
* możliwość wrzucenia na każdą ścieżkę iluśtam efektów i łatwego narysowania dla każdego z nich obwiedni
* wygodny mikserek

Wszyatko to spełnia Reaper zobacz co znalazłem , jak wyglonda nowa wersja :
http://www.nowamuzyka.pl/bbforum/viewto ... 2438#62438
Wciskasz control , przesuwasz wskaznik myszy w prawo i masz już nowy zapis na tracku . Otwierasz piano-rolle i rysujesz nutki. Wszystkiuego dwa ruchy.
Jest tez dobra kopalnia wiedzy o tym programie po polsku :
reaper.com.pl

timecage pisze:Jeszcze małe wyjaśnienie co do punktu 3. Otóż w Samplitude jest tak, że trzeba najpierw zarejestrować jakąś ścieżkę midi, a dopiero potem można wejść do piano roll i dalej pisać.

a nie . wystarczy wybrać polecenie menu MIDI - New MIDI Object i niczego w cale najpierw nie trzeba rejestrować. :razz:

a odpowiednikiem GaregeBandu na PC-ta jest Acoustica Mixcraft :

Obrazek

Witam wszystkich to mój pierszy post .
Ostatnio zmieniony 25 lis 2008, 15:19 przez [micro74se], łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
timecage
Twardziel
Posty: 551
Rejestracja: 25 lis 2006, 11:00
Lokalizacja: Warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Wiek: 32
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #71688 autor: timecage » 25 lis 2008, 20:11

Gratuluję pierwszego postu - od razu pomocny i uprzejmy :grin:
Ogromne dzięki, obejrzę wszystkie propozycje, w tym dwie ostatnie.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

[micro74se]
Banita
Posty: 59
Rejestracja: 24 lis 2008, 23:34
Lokalizacja: to wiesz?
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #71690 autor: [micro74se] » 25 lis 2008, 20:33

timecage pisze:Gratuluję pierwszego postu - od razu pomocny i uprzejmy :grin:
Ogromne dzięki, obejrzę wszystkie propozycje, w tym dwie ostatnie.

A dzięki , i sorry za moją ortografię ,zawsze w tym byłem słaby. ;-)

A Acoustica Mixcraft ,to właściwie jest chyba tym, co potzrebujesz ,ale nie obsługuje zewnętrznego hardwareowego MIDI.

A tutaj jest oficjalna strona:
http://www.acoustica.com/mixcraft/

Choć Samplitude tez jest superaśna , nawet ta darmowa SE.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

topti
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 23 lip 2008, 23:37
Lokalizacja: Tychy
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #78986 autor: topti » 15 sie 2009, 15:08

Reaper rewelacja - polecam wszystkim bo na nim działam, zarówno gitarowo jak i midi. :wink:
Gorąco zachęcam do odwiedzin www.myspace.com/topti i konstruktywnej krytyki zamieszczonego tam badziewia :)

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Oprogramowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

Studio Nagrań : Zastrzeżenia