Oprogramowanieproblem z kartą czy może z softem ?

Sekwencery, edytory, konwertery, plug-iny

Moderator: fantomasz


Autor tematu
realizator
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 28 cze 2008, 18:42
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

problem z kartą czy może z softem ?

Post #78785 autor: realizator » 08 sie 2009, 17:55

Mam pytanie a dokładnie odnoszące się

Cubase i Reason.

Sygnał jak zwykle idzie po włączeniu protokołu Rewire w Cubase i Reason.
Mogę sygnał przełączyć na inne kanały np. 3,4
w Cubase, ale sygnał nie wchodzi w kanał w który
chce nagrać wav, kanał jest uzbrojony i włączona
ikonka podsłuchu, a nadal nie ma sygnału.

Mogę iść inna droga, tj. z Reasona bez protokołu Rewire wyeksportować wav i
potem zaimportować go w Cubase, ale chodzi mi
o to żeby nagrać Reasona w Cubase w czasie rzeczywistym
żeby np. zmienić tempo, bądź inne.

Czy to moze ma zwiazek z karta muzyczna, czy problem tkwi gdzie indziej w sofcie?

w CB w Conections mam wlaczone 2 stereo
Out i In.

dodam ze przeglądałem wiele wyników w google

nic to nie dało, a jedynie ceny za karty muz.
bądź książkę Cubase wyzwól potęgę, itd.

samą książkę posiadam lecz tam jest przykład Cubase z programem Live.

:mrgreen:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST
Awatar użytkownika

Krizz
Stary wyga
Posty: 343
Rejestracja: 31 paź 2007, 9:16
Lokalizacja: Kowary
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #78792 autor: Krizz » 08 sie 2009, 21:20

realizator pisze:Sygnał jak zwykle idzie po włączeniu protokołu Rewire w Cubase i Reason.
Mogę sygnał przełączyć na inne kanały np. 3,4
w Cubase, ale sygnał nie wchodzi w kanał w który
chce nagrać wav, kanał jest uzbrojony i włączona
ikonka podsłuchu, a nadal nie ma sygnału.

A przekierowałeś sygnał z synthów Reasona do kanałów 3 i 4 interfejsu audio Reasona (tego na samej górze racka) i czy analogicznie wybrałes kanał wejściowy w Cubase (btw w Sonarze jedynie kanał 1 i 2 są normalnym stereo, pozostałe sa mono, podejrzewam że Cubase jest tak samo)?
Ostatnio zmieniony 08 sie 2009, 21:23 przez Krizz, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
realizator
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 28 cze 2008, 18:42
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #78834 autor: realizator » 09 sie 2009, 23:38

Tak próbowałem różnymi sposobami tak żeby nikogo nie pytać o oto i
przekierowywałem w różne kanały sygnał Reason, z tyłu kablami, a w Cubase w zakladce Reason bez efektu.
Reasona odłączyłem i spróbowałem z Vst.
gdy ustawiłem instrument Vst w Cubase i chcialem skierować sygnał audio, w któryś z kanałów to nic nie funkcjonuje,
chyba zreinstaluję bądź zrobię format dysku jak nie będzie żadnego efektu.
Być może jest "usterka" związana z kartą...? Chyba stawiałbym właśnie na tą kartę.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Krizz
Stary wyga
Posty: 343
Rejestracja: 31 paź 2007, 9:16
Lokalizacja: Kowary
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #78842 autor: Krizz » 10 sie 2009, 9:43

Rewire nie ma nic do karty dźwiękowej - cały mechanizm rewire działa wewnątrz oprogramowania.
Czy dobrze rozumiem, że kanal 1 i 2 Reasona dziala poprawnie?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
realizator
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 28 cze 2008, 18:42
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #78854 autor: realizator » 10 sie 2009, 22:31

tak kanal 1 i 2 funkcjonują prawidłowo, kombinuje także tak ze wpinam sygnał, w 1- szy i
w 4 kanal, oczywiście uzbrajając w Cubase, a uruchamiając w Reason.
Wszystko bez efektu.
i to samo z Vstinstrumentami sygnał nie wchodzi w pożądany kanał.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Krizz
Stary wyga
Posty: 343
Rejestracja: 31 paź 2007, 9:16
Lokalizacja: Kowary
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #78863 autor: Krizz » 11 sie 2009, 10:13

Cięzko mi doradzać jak to jest w Cubase - może ktos kto ma Cubase powinien sie wypowiedzieć.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
realizator
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 28 cze 2008, 18:42
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #78900 autor: realizator » 12 sie 2009, 13:56

Czy może zna ktosik ODP. na te pytania, czyli finalne rozwiązanie problemu ?
:lol:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Oprogramowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Studio Nagrań : Zastrzeżenia