Ogłoszenie
Studio Nagrań zostało przebudowane i uruchomione w oparciu o najnowsze dostępne skrypty phpBB. W procesie konwersji z dotychczasowej wersji ("by Przemo") mogły wystąpić drobne błędy. W przypadku dostrzeżenia jakichkolwiek nieprawidłowości proszę informować Administrację.

OprogramowanieCubase SE + kilka klawiszy

Sekwencery, edytory, konwertery, plug-iny

Moderator: fantomasz

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jamick
Habitué
Posty: 1281
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Cubase SE + kilka klawiszy

Post #99340 autor: Jamick » 12 wrz 2012, 12:58

Czołgiem - zostałem postawiony przed ścianą problemów.

Potrzebuję aby Cubase odbierał MIDI clock z klawisza. Jak ustawić w Cubase SE tak aby pracował jako slave ?

Im więcej sprzętu tym więcej problemów :-/

Muszę teraz zsynchronizować 2 moduły, sampler i klawisz z Cubase a z tego posłać sygnał do
Live. Masakra.

Mam 2 wyjścia MIDI (2 karty dźwiękowe)
Czymże są chmury
Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?
Czymże jest życie
Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST
Awatar użytkownika

Stefan
Habitué
Posty: 1724
Rejestracja: 27 sie 2005, 13:23
Lokalizacja: Katowice
Jestem muzykiem: Tak
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #99341 autor: Stefan » 12 wrz 2012, 16:49

A ten klawisz-matka ma sekwencer (MIDI clock out) czy chcesz sterować z klawiatury sample ?
Biedni są nie ci, którzy mają mało, ale ci, którzy potrzebują wiele.
https://www.facebook.com/pages/D%C3%9CSSELDORF/267666756583471?fref=ts

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jamick
Habitué
Posty: 1281
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #99347 autor: Jamick » 12 wrz 2012, 22:08

Ma zegar - to An1x yamaha, ale chyba już wiem w czym ból - Cubase SE nie odbiera sygnału Midi clock :cry: - tyle lat pracy a dopiero teraz to znalazłem...

Dziwne sam jest w stanie wysyłać.. nie kumam tych ograniczeń.

No nic pobrałem demo 6 i zobaczymy - Cubase 6 elements i jeszcze EDU wersja jest w dostępnej płaszczyźnie finansowej.

Badałem też Studio ONE - kurde jak ktoś się ograniczy tylko do audio i to że nie da się VSTi z zewnątrz to ma za darmo super DAW !
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jamick
Habitué
Posty: 1281
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #101598 autor: Jamick » 05 lut 2013, 22:28

Normalnie mnie szlag trafi!! Potrzebuję albo klawiszem sterować tempo w cubase, albo z Cubase aby dało się do klawisza....Jak nie znajdę rozwiązania problemu to poleci wszystko oknem !!!

Normalnie masakra, im więcej klawiszy , tym więcej problemów :twisted: już tyle czasu zmarnowałem że szkoda gadać....

Jak podłączyć to dziadostwo aby z Cubase szedł do an1x sygnał tempa ? albo odwrotnie.. Wie ktoś może ?
W An1x da się ustawić aby tempo brał z midi....
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5566
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #101600 autor: Belmondo » 05 lut 2013, 22:51

Jesli mnie pamiec nie myli, to Cubase nigdy nie odbieral midi clock-a.
Natomiast jak najbardziej potrafi go wysylac. W synchronizacji ustawiasz na ktory interfejs ma byc wysylany clock i tyle.
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jamick
Habitué
Posty: 1281
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #101605 autor: Jamick » 06 lut 2013, 8:15

Po długim grzebaniu w sieci znalazłem jakiś artykuł i ponoć idzie i z Cubase zrobić niewolnika...
http://www.soundonsound.com/sos/jun04/a ... enotes.htm

teraz to podłączyć tylko..

A jeszcze pytanko - używa może ktoś CME UF jakiś tam przez USB ?
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5566
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #101607 autor: Belmondo » 06 lut 2013, 10:45

Jamick pisze:Po długim grzebaniu w sieci znalazłem jakiś artykuł i ponoć idzie i z Cubase zrobić niewolnika...
http://www.soundonsound.com/sos/jun04/a ... enotes.htm

teraz to podłączyć tylko..

A jeszcze pytanko - używa może ktoś CME UF jakiś tam przez USB ?


Ale to nie zadziała w sposób jaki byś chciał. Cubase nie odbierze midi clocka a tylko to może wysłać yamaha. Owszem można zrobić slave z cubase ale po innych protokołach których klawisze zazwyczaj nie wspierają
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jamick
Habitué
Posty: 1281
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #101613 autor: Jamick » 06 lut 2013, 16:40

Ale Cubase może sterować klawiszem - teraz tylko rozkminić jak wysłać do An1x sygnał tempa.
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5566
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #101616 autor: Belmondo » 06 lut 2013, 18:03

Belmondo pisze:W synchronizacji ustawiasz na ktory interfejs ma byc wysylany clock i tyle.
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jamick
Habitué
Posty: 1281
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #101620 autor: Jamick » 06 lut 2013, 20:07

Ok chyba to znalazłem .. Transport --> Project Synchronization Setup Obrazek
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Oprogramowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Studio Nagrań : Zastrzeżenia