OprogramowanieProgram do zapisu MIDI/ nut

Sekwencery, edytory, konwertery, plug-iny

Moderator: fantomasz


Autor tematu
PM7
Beton
Posty: 901
Rejestracja: 15 wrz 2012, 22:28
Lokalizacja: z nienacka
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Program do zapisu MIDI/ nut

Post #101354 autor: PM7 » 21 sty 2013, 22:38

Potrzebuję programu który będzie mi zapisywał sygnał midi tego co gram, i byłoby wspaniale gdyby potrafił na jego podstawie zapisać nuty.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2013, 22:39 przez PM7, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST
Awatar użytkownika

monophonic
Stary wyga
Posty: 335
Rejestracja: 08 maja 2009, 2:18
Lokalizacja: Poznań
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #101359 autor: monophonic » 22 sty 2013, 18:43

Potrafi to każdy bardziej sensowny programowy sekwencer. Na pewno każdy zapisuje komunikaty, bo to jego główne zadanie. Ja korzystam od lat ze staruśkiego Cakewalka i jakiś prosty zapis nutowy on też generuje. Zwróć też uwagę na program Guitar Pro.
Pozdrawiam
AQ

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
PM7
Beton
Posty: 901
Rejestracja: 15 wrz 2012, 22:28
Lokalizacja: z nienacka
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #101385 autor: PM7 » 26 sty 2013, 0:21

Znalazłem jeszcze ciekawy program Notationcomposer, niestety przeznaczony jest raczej dla doświadczonych kompozytorów. Szukałem czegoś maksymalnie prostego, żeby móc sobie szybko przegrać to co "samo wychodzi" i później móc z tego odczytać samą sekwencję i akordy, bez ustalania tysiąca opcji, a niestety, wszystkie te narzędzia wydają się na tyle skomplikowane że najwygodniejszym rozwiązaniem wydaje się zeszycik i skrobanie ołówkiem. Niestety ilekroć mam styczność z jakimś softwarem to odstręcza mnie to od muzyki. Ustalanie tryliona opcji i klikanie myszką nie ma nic wspólnego z graniem na klawiaturze. :no:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

BM
Niedoświadczony
Posty: 26
Rejestracja: 01 sty 2009, 7:14
Lokalizacja: Internet
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #101387 autor: BM » 26 sty 2013, 16:25

Do tego, czego oczekujesz, prostszego, niż darmowy MuseScore już nie znajdziesz:

http://youtu.be/Rxy3IEUFxJM

* WYSIWYG, czyli nuty wpisuje się na "wirtualnej kartce papieru".
* Nieograniczona liczba pięciolinii.
* Do czterech głosów na pojedynczej pięciolinii.
* Łatwe i szybkie wprowadzanie nut za pomocą myszki, klawiatury lub przez MIDI.
* Zintegrowany sekwencer i syntezator programowy FluidSynth.
* Importowanie i eksportowanie plików MusicXML i standardowych plików MIDI (SMF).
* Niezależny od platformy kod.
* Dostępny dla Windowsa, Maca i Linuksa.
* Na licencji GNU GPL.

Obrazek

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


autofun
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 15 paź 2014, 22:53
Lokalizacja: Maków Podhalański
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #109477 autor: autofun » 16 paź 2014, 20:28

Temat już dość stary - ale nie znalazłem nic ciekawego na interesujący mnie temat więc piszę tutaj. Ja z kolei chcę drukować interesującą mnie ścieżkę pliku Mid. Użyłem już kilka programów i w każdym napotykam się na ten sam problem - mianowicie użyłem tutaj wymienionego przez Was MuseScore i ogólnie bardzo chwalonego programu do obsługi zapisu nutowego - jest on rzeczywiście bardzo intuicyjny jednak jak i w XG Works czy Cackewalk utknołem w miejscu. "Wklejam" wspomnianą ścieżkę midi do nowego pliku. Otwieram za pomocą MuseSc plik Midi z interesującą nas jedną ścieżką, gdzie jest np partia pianina na dwie ręce w np A durze- a program wczytał wszystko na jednej lini i w dodatku C-dur z masą krzyżyków czy bemoli oraz z nutami na ósmej dodanej :sad:
Nie potrafię dodać klucza basowego. Dodając dodatkową linię program ją ignoruje - (jest pusta) - tak samo sprawa się ma z tonacją.
Proszę o pomoc
Obrazek

Tutaj np chciałbym dodać klucz basowy - by coś dopisać i ustawić właściwą - interesującą mnie tonację

Obrazek
Tutaj próbowałem na wszystkie sposoby. Za piernika nie dam rady dodać klucza basowego.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2014, 20:39 przez autofun, łącznie zmieniany 3 razy.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Belmondo
Habitué
Posty: 5635
Rejestracja: 10 maja 2004, 12:59
Lokalizacja: W-wa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #109485 autor: Belmondo » 17 paź 2014, 0:18

Ciezka sprawa, a probowales pytac na forach w/w producentow ?
Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


autofun
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 15 paź 2014, 22:53
Lokalizacja: Maków Podhalański
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #109490 autor: autofun » 17 paź 2014, 20:28

Nie. Niestety mój angielski nie jest aż taki dobry :sad:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
PM7
Beton
Posty: 901
Rejestracja: 15 wrz 2012, 22:28
Lokalizacja: z nienacka
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #109493 autor: PM7 » 18 paź 2014, 17:59

Hello there,

I've got a problem while using Muse Score (I have the same problem with XG Works and Cakewalk). I put midi track into a new file, and each time when I'm trying to open it with Muse Score, it turns out, that it's not written correctly as eg. A major, any longer, but as a C major with lots of sharps, and both treble and bass parts lines are written in a treble clef.
I cannot for the life of mine, add a bass clef. Each time when I try to add an additional clef, the software ignores it. I cannot set correct key too.
I've been trying to do this with every possible method I noticed, and it's not working.

Pokaleczyłem pewnie ale nie powinni mieć wątpliwości ze zrozumieniem. Odpowiedź powinna być zrozumiała po przepuszczeniu przez Google Translator, jak nie to podaj.

Ew. wypróbuj Anvil Studio, on wytwarza pliki które właśnie w taki sposób są masakrowane przez Muse Score, a interfejs edycji nut jest łopatologiczny. Gorzej że za każdą podstawową funkcjonalność trzeba tam zapłacić 20$, w tym za wydruk nut... choć to ostatnie da się obejść tylko że traci się dużo czasu.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2014, 18:00 przez PM7, łącznie zmieniany 1 raz.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


autofun
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 15 paź 2014, 22:53
Lokalizacja: Maków Podhalański
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #109520 autor: autofun » 23 paź 2014, 20:31

Dzięki :smile:
Nie otrzymałem odpowiedzi - mam nadzieję, że jeszcze. Popróbuję jeszcze Anvil Studio.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Oprogramowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Studio Nagrań : Zastrzeżenia