RetroPrzebicie LFO w Jupiterze 4

czyli instrumenty sprzed lat...

Moderator: fantomasz


Autor tematu
t
Niedoświadczony
Posty: 25
Rejestracja: 16 lip 2009, 10:56
Lokalizacja: warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Przebicie LFO w Jupiterze 4

Post #101408 autor: t » 28 sty 2013, 14:02

Mam mały problem techniczny którego nie potrafię rozwiązać.

W Jupiterze sygnał LFO przebija do toru audio. Objawia się to tak, że po ustawieniu modulacji LFO->VCF (od 50% jest już bardzo słyszalne, generalnie rzecz biorąc im głębsza modulacja tym głośniejsze przebicie) słyszę cykanie. Po rozpędzeniu LFO do prędkości audio słyszę po prostu dźwięk dodatkowego generatora.

Wymieniłem już kondenstarory w zasilaczu i wyregulowałem napięcie. Wymieniłem też 2 kondensatory na płytce z potencjometrami (w sekcji S&H, której cykanie też cicho słychać). Niestety nie pomogło, remont zasilacza obniżył jedynie ogólny poziom szumów. Niestety główny mankament pozostał.

Gdzie teraz grzebać? Niestety moje doświadczenie elektroncizne jest skromne i kończą mi się pomysły. Nie chcę dawać Jupitera do serwisu bo będę musiał czekać pół roku...

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST

radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #101414 autor: radek tymecki » 28 sty 2013, 21:21

to dość popularny problem w jupiterze 4. wymiana kondensatorów w zasilaczu nie ma z tym nic wspólnego.

caly proces jest dość skomplikowany, a problemem jest architektura samego jup 4. musisz "przebudować" niektóre ścieżki
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
t
Niedoświadczony
Posty: 25
Rejestracja: 16 lip 2009, 10:56
Lokalizacja: warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #101418 autor: t » 28 sty 2013, 22:29

Hmm, co masz na myśli pisząc o przebudowaniu? Na elektronice szczególnie się nie znam, ale z lutowaniem i różnymi manualnymi czynnościami radzę sobie całkiem dobrze.

Zastanawiałem się, czy dorzucenie gdzieś dodatkowego kondensatora nie poprawi sytuacji?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Stefan
Habitué
Posty: 1744
Rejestracja: 27 sie 2005, 13:23
Lokalizacja: Katowice
Jestem muzykiem: Tak
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #101427 autor: Stefan » 29 sty 2013, 10:28

Szukaj w "fizycznym" miejscu przebicia czyli na przełączniku/suwaku LFO to VCF/VCA (jeżeli takowe miejsce na panelu istnieje bo nie pamiętam) Może po prostu wyczyść styki w tym miejscu :hi:
Biedni są nie ci, którzy mają mało, ale ci, którzy potrzebują wiele.
https://www.facebook.com/pages/D%C3%9CSSELDORF/267666756583471?fref=ts

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
t
Niedoświadczony
Posty: 25
Rejestracja: 16 lip 2009, 10:56
Lokalizacja: warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #101428 autor: t » 29 sty 2013, 11:20

Czyszczenia już próbowałem. Ale coś może byc na rzeczy, suwak jest już strasznie wyślizgany i nieraz zawodzi. Poszukam nowego i zobaczę co z tego wyjdzie.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #101435 autor: radek tymecki » 29 sty 2013, 19:55

suwaki nie mają nic na rzeczy. to błąd fabryczny. większośc jup4 ma przebicie
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

smith
Habitué
Posty: 1238
Rejestracja: 31 mar 2004, 1:29
Lokalizacja: planeta Ziemia
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #101445 autor: smith » 29 sty 2013, 23:15

Brzmi jak "this is not a bug, this is a feature" ;)
::::: polarismusic.eu :::::: scamall.net ::::::

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
t
Niedoświadczony
Posty: 25
Rejestracja: 16 lip 2009, 10:56
Lokalizacja: warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #101499 autor: t » 01 lut 2013, 19:35

radek tymecki pisze:suwaki nie mają nic na rzeczy. to błąd fabryczny. większośc jup4 ma przebicie


Radku, zdradź gdzie są takie fabryczne przebicia - właśnie tego najbardziej chciałbym się dowiedzieć.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #101522 autor: radek tymecki » 02 lut 2013, 20:22

nie pamiętam która to byly karty wewnątrz :( musiałbym go mieć przed sobą :(
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
t
Niedoświadczony
Posty: 25
Rejestracja: 16 lip 2009, 10:56
Lokalizacja: warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #101533 autor: t » 03 lut 2013, 0:04

Hmm.... są 4 głosy i jedna karta sterująca. Skoro przebicie pojawia sie cały czas, niezależnie od gry, to obstawiam sterującą? Pamiętasz może, o jaki element chodziło? Jakis kondensator czy cos innego?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


radek tymecki
Habitué
Posty: 2198
Rejestracja: 20 mar 2005, 13:05
Lokalizacja: Sępólno Krajeńskie
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Kontaktowanie:
Status: Offline

Post #101685 autor: radek tymecki » 09 lut 2013, 13:26

to był problem ze ścieżkami glownie
Serwis i naprawy starych sprzętów analogowych radek.tymecki@op.pl

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
t
Niedoświadczony
Posty: 25
Rejestracja: 16 lip 2009, 10:56
Lokalizacja: warszawa
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #101713 autor: t » 10 lut 2013, 21:43

o, to nowy trop. Chodzi o przebicie ze ściezki na ścieżkę? Czyli powinienem poszukać ścieżek, które są bardzo blisko siebie albo miejsc gdzie lut może zwierać bo elementy są gęsto napchane? Zaraz pogrzebię

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Retro”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Studio Nagrań : Zastrzeżenia