Post #113623 autor: Lord Rayden » 06 lis 2016, 20:21
Wielu muzyków i piszących o muzyce redaktorów pism czy portali, mówi o inspiracji muzyki Starych Mistrzów do powstania całych prądów i kierunków muzycznych. Ambient, Techno i inne - wpływ TD, KS, Eno, Kraftwerk na ich powstanie był.
Obecnie wiele osób twierdzi,że cała muzyka - pop, metal itp. jest teraz wtórna. Wszystko ogranicza się do powielania starych schematów, pomysłów. Że wszystko już zostało wymyślone przez starych bluesmanów, folkowców,jazzmanów, Presleya, The Beatles, Rolling Stones, Black Sabbath,Deep Purple, Tangerine Dream, Frippa, Pink Floyd itp. (Podobne tendencje widać teraz w filmach - mnóstwo rebootów, sequeli, kręcenia na nowo tych samych historii).
Ciekawie też ujął problem Muniek Staszczyk w wywiadzie dla High Fidelity :
"hipis do mnie podchodzi i mówi, że wie, czego szukam – szukam płyty, która by zburzyła całe moje życie, zmieniła mój świat. I mówi, że może mi polecić co najwyżej nowego Noela Gallaghera, bo jest fajny, ale niczego nie zmienia. I tak już jest. Nie znajdziesz już Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, nie znajdziesz London Calling, ani Dark Side of The Moon. Koniec. Nie ma już lektur, które nas kształtowały. Oczywiście, musi się coś w muzyce zmieniać, przecież nie jestem zgredem. Ale to nie zmienia niczego w nas."
Może faktycznie nie ma już rewolucji muzycznej... Muzyka staje się powoli papką otaczającą nas wszędzie. Bo łatwo ją pobrać, posłuchać, praktycznie nie trzeba kombinować. Twórcy mają do dyspozycji możliwości takie,że mózg staje - nagrywać można w domu, wydawać płyty przez internet jako pliki (i nawet na tym zarabiać), kontaktować się z fanami bezpośrednio (strony WWW, fora, Facebook).
Lord Rayden
Tangerine Dream Fan from Poland