Sprawy ogólneYamaha P-120 + komputer

Moderatorzy: fantomasz, yeske


Autor tematu
daniel6959
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2009, 17:09
Lokalizacja: ZGC
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Yamaha P-120 + komputer

Post #75228 autor: daniel6959 » 21 mar 2009, 17:14

witam:) Posiadam Stage Piano Yamaha P-120 I chciałbym wrzucać filmy na youtuba ale strasznie słaba jakoś dźwięku z cyfrówki jest ;/. Dlatego chciałbym podpiąć piano pod komputer i dźwięk nagrywać na kompie a obraz poprzez aparat cyfrowy. Jak to zrobić i czy w ogóle można? No i żeby obraz i dźwięk się zgrały później.
My life is Music....

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

 
TEST
Awatar użytkownika

Jamick
Habitué
Posty: 1279
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75229 autor: Jamick » 21 mar 2009, 17:19

Nagrywasz obraz na aparat z dźwiękiem , dżwięk osobno do komputera przez kartę, potem to sklejasz w Windows Movie Maker (podmieniasz dźwięk, oryginaklny jest Ci potrzebny do synhronizacji) i gotowe :hi:
Ostatnio zmieniony 21 mar 2009, 17:20 przez Jamick, łącznie zmieniany 2 razy.
Czymże są chmury
Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?
Czymże jest życie
Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
daniel6959
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2009, 17:09
Lokalizacja: ZGC
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75231 autor: daniel6959 » 21 mar 2009, 18:20

Jamick pisze:Nagrywasz obraz na aparat z dźwiękiem , dżwięk osobno do komputera przez kartę, potem to sklejasz w Windows Movie Maker (podmieniasz dźwięk, oryginaklny jest Ci potrzebny do synhronizacji) i gotowe :hi:


Dźwięk osobno przez kartę? Tzn ?
Myślałem żebym podłączyć pianino wyjściem słuchawkowym do komputera do karty dźwiękowej i poprzez jakiś program ( właśnie jaki? ) Nagrałbym dźwięk w czasie rzeczywistym z później zrobił bym tak jak mówisz podmienił bym dźwięk
My life is Music....

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Jamick
Habitué
Posty: 1279
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75250 autor: Jamick » 22 mar 2009, 12:39

np audacity
http://audacity.sourceforge.net/

Ale dźwięk najlepiej z wyjścia liniowego, nie słuchawkowego na wejście liniowe, nie mikrofonowe.
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
daniel6959
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2009, 17:09
Lokalizacja: ZGC
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75254 autor: daniel6959 » 22 mar 2009, 17:10

Jamick pisze:np audacity
http://audacity.sourceforge.net/

Ale dźwięk najlepiej z wyjścia liniowego, nie słuchawkowego na wejście liniowe, nie mikrofonowe.


OK:)
Czyli w Pianinie kabel podłączyć do wyjścia liniwego? Tutaj jest fotka mojego piana http://img26.imageshack.us/img26/9746/pianox.jpg

Do którego to ma być wejścia?

A w komputerze podłącze pod niebieskie wejście w karcie dźwiękowej, tak?
My life is Music....

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Jamick
Habitué
Posty: 1279
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75255 autor: Jamick » 22 mar 2009, 18:17

Do aux out - jak dasz jacki możesz sterować siłę sygnału,
jeżeli dasz cinche (biało czerwony) masz stałą siłę sygnału (level fixed) czyli gra tak samo głośno i nie da się inaczej.

A wejście na niebiesko w kompie.

Nie zapomnij na mikserze w komputerze ustawić źródła nagrywania - line in
albo czasem pisze "analog mix"
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
daniel6959
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2009, 17:09
Lokalizacja: ZGC
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75256 autor: daniel6959 » 22 mar 2009, 18:32

Jamick pisze:Do aux out - jak dasz jacki możesz sterować siłę sygnału,
jeżeli dasz cinche (biało czerwony) masz stałą siłę sygnału (level fixed) czyli gra tak samo głośno i nie da się inaczej.

A wejście na niebiesko w kompie.

Nie zapomnij na mikserze w komputerze ustawić źródła nagrywania - line in
albo czasem pisze "analog mix"


To co proponujesz? Chyba lepiej jeśli jest możliwość sterowania siłą sygnału, hmm?
To jeśli chcę podłączyć pod Aux Out to mam w sadzić to w (a czy b) (podpunkty na obrazku :
http://img230.imageshack.us/img230/7932/piano.jpg
My life is Music....

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Jamick
Habitué
Posty: 1279
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75257 autor: Jamick » 22 mar 2009, 18:36

Jeżeli chcesz sygnał stereo to musisz pod 2, a jak starczy mono to pod lewy A
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
daniel6959
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2009, 17:09
Lokalizacja: ZGC
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75258 autor: daniel6959 » 22 mar 2009, 19:07

Jamick pisze:Jeżeli chcesz sygnał stereo to musisz pod 2, a jak starczy mono to pod lewy A


Ale przecież pod ,,A" Pisze: L/ L+ R to nie będzie stereo przez jeden?

A jeśli chciałbym tak ja Ty mówisz podłączyć pod dwa te wejścia, to w ogóle dostanę taki kabel?
Żeby z jednej strony 2 Jacki a z drugiej minijack?
My life is Music....

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Jamick
Habitué
Posty: 1279
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75259 autor: Jamick » 22 mar 2009, 19:58

Pisze l+r bo to są połączone kanały w mono.

A taki kabel musisz zamówić z marsa albo z księżyca, bo na ziemi niestety nie produkują takich kabli 2x mono jack do stereo jack :rofl:
Yamaha to firma z Uranu więc na ziemi trudno o kable aby to podłączyć. :razz:


Nie ma zamiaru dalej dyskutować, bo albo chcesz rady i robisz jak radzą albo chcesz zadawać pytania. :oops:
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
daniel6959
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2009, 17:09
Lokalizacja: ZGC
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75260 autor: daniel6959 » 22 mar 2009, 20:01

Jamick pisze:Pisze l+r bo to są połączone kanały w mono.

A taki kabel musisz zamówić z marsa albo z księżyca, bo na ziemi niestety nie produkują takich kabli 2x mono jack do stereo jack :rofl:
Yamaha to firma z Uranu więc na ziemi trudno o kable aby to podłączyć. :razz:


Nie ma zamiaru dalej dyskutować, bo albo chcesz rady i robisz jak radzą albo chcesz zadawać pytania. :oops:


OK:) To teraz jeszcze mi tylko coś poradź:)

Bo przecież z wyjście słuchawek idzie dźwięk stereo, hmm? to może lepiej w wyjście słuchawkowe?
My life is Music....

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Jamick
Habitué
Posty: 1279
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75362 autor: Jamick » 26 mar 2009, 19:28

Jak chcesz sobie rozwalić wyjście słuchawkowe to proszę..
nie nadarmo ktoś tam wstawił poza słuchawkowymi jeszcze 2 dodatkowe wyjścia.
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
daniel6959
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2009, 17:09
Lokalizacja: ZGC
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75403 autor: daniel6959 » 27 mar 2009, 17:37

Już mam kabelek ale kurde jak podłączam to mi szumi :(
Tzn dźwięk słychać ale głośniczki brzęczą :(
Ostatnio zmieniony 27 mar 2009, 17:40 przez daniel6959, łącznie zmieniany 1 raz.
My life is Music....

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Jamick
Habitué
Posty: 1279
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75417 autor: Jamick » 27 mar 2009, 20:07

A głośniczki pewnie takie popierdujące do komputerka..... :rofl:
Nagraj ciszej..
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
daniel6959
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2009, 17:09
Lokalizacja: ZGC
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75418 autor: daniel6959 » 27 mar 2009, 20:10

Jamick pisze:A głośniczki pewnie takie popierdujące do komputerka..... :rofl:
Nagraj ciszej..


Już wiem w czym jest problem:)
Głośniki akurat mam b.dobre:)

Kiedy nagrywam poprzez ten rejestrator dźwięku w windowsie to jest dobrze:)
A kiedy przez audacity to coś szumi ;/
Jaki innym program polecasz z podobnymi funkcjami co audacity? Chodzi mi o wycinanie pewnych wątków no i np dodawanie echa i ogólnie obróbka muzyki


PS
W Audacity kedi już kliknę na ,,record" i nawet nie gram a odtworzę to co niby się nagrało to już szumi ;/

Aha a kiedy gram na sucho bez nagrywania to dźwięk jest dobry:)
My life is Music....

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Awatar użytkownika

Jamick
Habitué
Posty: 1279
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:44
Lokalizacja: ją dostaną
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75420 autor: Jamick » 27 mar 2009, 21:02

To znaczy że masz ustawione złe źródło nagrywania w mixerze windows ten głośniczek z prawej na listwie -
pewnie "what u hear"
Kable masz podłączone do wejścia liniowego na karcie ?
I wycisz inne źródła dźwięku na mixerze.

Mikrofon, CD itd...

A inny program ? Cubase , cool edit, ale te już nie są za darmo..
Ostatnio zmieniony 27 mar 2009, 21:08 przez Jamick, łącznie zmieniany 2 razy.
Czymże są chmury

Jeśli nie wytłumaczeniem nieba?

Czymże jest życie

Jeśli nie ucieczką przed śmiercią?

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Autor tematu
daniel6959
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2009, 17:09
Lokalizacja: ZGC
Jestem muzykiem: Nie wiem
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona
Status: Offline

Post #75421 autor: daniel6959 » 27 mar 2009, 21:32

Kurcze wszystko już tak poustawiałem i nadal jest źle
A ściągnąłem wersje demo tego cool edit i wszystko dobrze dobrze śmiga:( Ale to tylko 30 dni
Co jeszcze mogę zrobić z tym Audacity?
My life is Music....

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta


Wróć do „Sprawy ogólne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

Studio Nagrań : Zastrzeżenia