Inni muzycy polscy ⇒ MADIS - polski talent z Krakowa
Moderatorzy: fantomasz, monsoon, radek tymecki
-
Autor tematu - Małomówny
- Status konta: Do kontroli
- Imię i nazwisko:
- Jestem muzykiem: Nie wiem
- Ulubieni wykonawcy:
- Zawód:
- Zainteresowania:
- Status: Offline
MADIS - polski talent z Krakowa
Przyznam, że dopiero teraz odkryłem tego młodego wykonawcę el-muzyki z Krakowa. Kilka utworów, dwie płytki, wzoruje się ewidentnie na muzyce Jean Michel Jarre'a, z czasów klasyki, Oxygene, Equinoxe. Słucha się tego bardzo przyjemnie.
Link do pierwszej płyty Sea of Teanquility, druga EP Hometown równie dobra.
Duży pozytyw, jak dla mnie.
https://m.youtube.com/watch?v=RDZk8dXvDHU
Link do pierwszej płyty Sea of Teanquility, druga EP Hometown równie dobra.
Duży pozytyw, jak dla mnie.
https://m.youtube.com/watch?v=RDZk8dXvDHU
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Ukryj linki do posta |
-
Zweryfikowany - Stary wyga
- Status konta: OK
- Imię i nazwisko: Anna olejarz
- Jestem muzykiem: Nie
- Ulubieni wykonawcy: Klaus Schulze, Giuseppe Dio, Glenn Henriksen, ABBA, A Tenns, Vangelis, Oliva Newton John, Eric Besse, Kraftwerk, Tangerine Dream, Kebu
- Zawód: Renta
- Zainteresowania: Muzyczne ,podróżnicze, fotografia, film żywioły Ziemi
- Kontakt:
Witam Państwa
mi również podoba mi się Muzyka, tego Zespołu 

Ukryj linki do posta |
-
- Stary wyga
- Imię i nazwisko:
- Ulubieni wykonawcy: J.M.Jarre, Vangelis, Mike Oldfield, Tangerine Dream, Kraftwerk, Schiller
- Zawód:
- Zainteresowania: transport,muzyka, historia, turystyka
-
- Stary wyga
- Imię i nazwisko:
- Ulubieni wykonawcy: J.M.Jarre, Vangelis, Mike Oldfield, Tangerine Dream, Kraftwerk, Schiller
- Zawód:
Do posłuchania cały krążek, Madis - "Sea of Tranquility". Fani JMJ nie będą zawiedzeni:
https://www.youtube.com/watch?v=RDZk8dXvDHU
pozdrawiam
https://www.youtube.com/watch?v=RDZk8dXvDHU
pozdrawiam
TomekS
Ukryj linki do posta |
-
- Małomówny
- Imię i nazwisko:
- Ulubieni wykonawcy:
- Zawód:
- Zainteresowania:
cały koncert - Madis On The Moon - Online Concert (Katowice - Miasto Ogrodów 2020) - fajna inicjatywa 
https://www.youtube.com/watch?v=qQbGa-qcrmU

https://www.youtube.com/watch?v=qQbGa-qcrmU
Ukryj linki do posta |
-
- Stary wyga
- Imię i nazwisko:
- Ulubieni wykonawcy:
- Zawód: Tłumacz
- Zainteresowania: Berliner Schule, IDM
Mnie denerwuje. Jest ewidentnym epigonem, a w tym materiale z Krakowa ponadto pobrzmiewa bardzo mocno Love on a Real Train Tangerine Dream. Zastanawiam się wobec tego, od kogo pochodzą pozostałe kawałki.
Ukryj linki do posta |
-
Zweryfikowany - Habitué
- Imię i nazwisko: Arturo
- Ulubieni wykonawcy: TD, Klaus Schulze, BKS, Rainbow Serpent, TM Solver, Neue Berliner Schule
- Zawód: inżynier elektronik
- Zainteresowania: EVA, muzyka elektroniczna, SF, militaria
Pewnie kojarzysz grupę Perge - bardziej mandarynkową niż Tangerine Dream. Albo artystę State Azure. Leci klimatami vangelisopodobnymi, żarowymi a jedną płytą oddał hołd TD. A może to nasz polski Kebu ?Tellur pisze:Mnie denerwuje. Jest ewidentnym epigonem, a w tym materiale z Krakowa ponadto pobrzmiewa bardzo mocno Love on a Real Train Tangerine Dream. Zastanawiam się wobec tego, od kogo pochodzą pozostałe kawałki.
Lord Rayden
Tangerine Dream Fan from Poland
Tangerine Dream Fan from Poland
Ukryj linki do posta |
-
- Stary wyga
- Imię i nazwisko:
- Ulubieni wykonawcy:
Tak, moje pierwsze skojarzenie, że to polski Kebu. Oczywiście w epigoństwie nie ma nic złego, o ile wszyscy są jego świadomi. Na tej gupie - zapewne. Poza grupą?
Ukryj linki do posta |
-
- Imię i nazwisko: Marcin Żmuda
- Jestem muzykiem: Tak ♫♫
- Ulubieni wykonawcy:
- Zawód:
- Zainteresowania:
- Kontakt:
Moim zdaniem porównanie niecelne. Kebu nie jest fanem konkretnego wykonawcy jednego czy dwóch jak wspomniani wyżej Perge czy State Azure, tylko raczej ogólnie instrumentów, barw z początku lat 80tych i tamtej technologii - i właśnie przez to, mimo że ogólnie budzi określone skojarzenia, to jest jednak wystarczająco oryginalny, nie słychać w jego twórczości konkretnych nawiązań i do epigońskiego worka z Perge bym go nie wrzucał. U Perge trudno rozróżnić czy to twórczość autorska czy cover - a u Kebu jest to bezproblemowe.
Vermona Sound Terror
www.sensoria666.bandcamp.com
www.kwartetproforma.com
www.kwartetproforma.com
Ukryj linki do posta |
-
- Stary wyga
- Imię i nazwisko:
- Ulubieni wykonawcy:
Z kolei u Madisa kawałek trącający Love on a Real Train niebezpiecznie podchodzi pod plagiat w moim odczuciu. Nie mówię tu o barwach czy basach od Jarre'a, które też są oczywiste, ale dla mnie czarę przelała ta inspiracja TD akurat, mimo że cała reszta mocno nawiązuje do JMJ.
Ukryj linki do posta |
-
- Stary wyga
- Imię i nazwisko:
- Zawód:
Zgodzę się że Madis to naśladowca. Jednak w moim odczuciu robi to profesjonalnie, a słucha się tego całkiem przyjemnie. Jak powszechnie wiadomo JMJ ma tysiące naśladowców, jednak niewielu osiąga ten poziom co MADIS.Tellur pisze:Tak, moje pierwsze skojarzenie, że to polski Kebu. Oczywiście w epigoństwie nie ma nic złego, o ile wszyscy są jego świadomi. Na tej gupie - zapewne. Poza grupą?
pozdrawiam
TomekS
Ukryj linki do posta |
-
- Stary wyga
- Imię i nazwisko:
- Ulubieni wykonawcy:
W jego umiejetności nie wątpię. Żałuję tylko, że nie idzie swoją drogą - może jeszcze to zrobi. Zastanawiałem się nad źródłem mojej frustacji i wyszło mi, że przede wzystkim jestem zły, że są pieniądze na promocje kogoś, kto de facto gra tributes, a nie ma dla ciekawszych artystów - w sytuacji gdy ta pula na promocję jest ograniczona, wolałbym, by dostał szansę ktoś naprawdę ciekawy.
Ukryj linki do posta |
-
- Stary wyga
- Imię i nazwisko:
- Zawód:
Myślę że to wynika z faktu że ludzie chcą słuchać muzyki prostej, lekkiej i przyjemnej, więc jeśli już ktoś promuje el-muzykę to tylko i wyłącznie właśnie taką. Z JMJ, czy Vangelisem jest podobnie. W radio jeśli już usłyszymy jakieś ich utwory, to będą to z reguły melodyjne przeboje typu, Rendez Vous 4, czy Chariots of Fire czasem Conqest od Paradise. Na próżno szukać tam Soil Festivities Vangelisa, czy np Ethnicolor JMJ. Co do Madisa to jest podobnie, choć nie wiem na ile to kwestia promocji, a na ile jego własne prywatne środki finansowe.Tellur pisze:W jego umiejetności nie wątpię. Żałuję tylko, że nie idzie swoją drogą - może jeszcze to zrobi. Zastanawiałem się nad źródłem mojej frustacji i wyszło mi, że przede wzystkim jestem zły, że są pieniądze na promocje kogoś, kto de facto gra tributes, a nie ma dla ciekawszych artystów - w sytuacji gdy ta pula na promocję jest ograniczona, wolałbym, by dostał szansę ktoś naprawdę ciekawy.
pozdrawiam
TomekS
Ukryj linki do posta |
-
- Imię i nazwisko:
- Ulubieni wykonawcy: TD, KS, Airsculpture, Rainbow Serpent, Ruud Heij, Gert Emmens, Steve Roach, Robert Rich, Rudy Adrian, Steve Moore, Thom Brennan itd. itd.
- Zawód: webmaster, grafik
- Zainteresowania: astronomia, astronautyka
hm...
Dla mnie Sea of Teanquility to naprawdę dobry album (zwłaszcza pierwsze dwa utwory) i z pewnością gra ciekawiej od Kebu (mimo, ze fiński twórca też jest przecież na swój sposób dobry w te klocki). Również album Hometown jest bardzo dobry. Jednym słowem - bardzo mocno obiecujący artysta, oby nie powielał w nieskończoność tego co robił np. 'Certamen' Bownik, którego na początku za jego berlin b.ceniłem ale potem przez swoją, masową produkcję kalek wcześniejszych pomysłów - zwyczajnie mnie zamęczył na śmierć.
Dla mnie Sea of Teanquility to naprawdę dobry album (zwłaszcza pierwsze dwa utwory) i z pewnością gra ciekawiej od Kebu (mimo, ze fiński twórca też jest przecież na swój sposób dobry w te klocki). Również album Hometown jest bardzo dobry. Jednym słowem - bardzo mocno obiecujący artysta, oby nie powielał w nieskończoność tego co robił np. 'Certamen' Bownik, którego na początku za jego berlin b.ceniłem ale potem przez swoją, masową produkcję kalek wcześniejszych pomysłów - zwyczajnie mnie zamęczył na śmierć.
Maciej Weiss
---
gg:491639
---
gg:491639
Ukryj linki do posta |
-
- Stary wyga
- Imię i nazwisko:
- Zawód:
Nowy album Madisa - "Sail"
https://www.youtube.com/watch?v=WxQIMdep9cI
Wkrótce też na fizycznych nośnikach.
pozdrawiam
https://www.youtube.com/watch?v=WxQIMdep9cI
Wkrótce też na fizycznych nośnikach.
pozdrawiam
TomekS
Ukryj linki do posta |
-
- Imię i nazwisko: Marcin Żmuda
- Jestem muzykiem: Tak ♫♫
- Ulubieni wykonawcy:
- Zawód:
- Zainteresowania:
- Kontakt:
Kurczę. Jeśli chodzi o poprzednie rzeczy byłem na "nie" ,ale to jest...ładne. Tak po prostu.
Vermona Sound Terror
www.kwartetproforma.com
www.kwartetproforma.com
Ukryj linki do posta |
-
- Beton
- Imię i nazwisko:
- Ulubieni wykonawcy:
- Zawód: Wyuczony: politolog
Wykonywany: autor artykułów, pracownik administracji, marketingowiec, twórca treści dla stron marketingowych i inne bezsensowne anglicyzmy oraz wiele innych rzeczy z którymi sobie radzę choć nikt mi nie wierzy. - Zainteresowania: Wszystkie ogólne dziedziny nauki i filozofii których przedmiot nie jest nieprzewidywalny + trochę historii i kultury szeroko pojętej.
Problem w tym, że przy takich ograniczeniach jakie Madis czy to sobie narzucił, czy ma, mamy po prostu sytuację jak z popem, zwłaszcza współczesnym. Wszystko jest na tyle proste i na jedno kopyto, że w gruncie rzeczy wszyscy są epigonami wszystkich.Tellur pisze:Z kolei u Madisa kawałek trącający Love on a Real Train niebezpiecznie podchodzi pod plagiat w moim odczuciu. Nie mówię tu o barwach czy basach od Jarre'a, które też są oczywiste, ale dla mnie czarę przelała ta inspiracja TD akurat, mimo że cała reszta mocno nawiązuje do JMJ.
A w tej grupie, niezależnie od promocji, Madis kariery nie zrobi, bo po prostu... nie wygląda, a przy braku ciekawej muzyki albo tekstów albo umiejętności wykonawczych, brak jakiejkolwiek z tych rzeczy w połączeniu z brakiem wyglądu uchodzi chyba tylko wykonawcom Disco Polo.
Ukryj linki do posta |
-
Zweryfikowany - Habitué
- Imię i nazwisko:
- Ulubieni wykonawcy: Vangelis, Jean-Michel Jarre, Kraftwerk, Ennio Morricone, The Future Sound of London, Amon Tobin, Aphex Twin, Boards of Canada, Bonobo
- Zawód:
- Zainteresowania:
Przyznam szczerze, że ja na nazwę Madis trafiłem dopiero czytając oficjalne wpisy kondolencyjne dla Vangelisa na elsew.com.
Nawet jeżeli za mocno się inspiruje to robi to świetnie. Fajnie się tego słucha.
Nawet jeżeli za mocno się inspiruje to robi to świetnie. Fajnie się tego słucha.
Always look on the bright side of life...
Ukryj linki do posta |