Inni muzycy polscyHELMUT NADOLSKI

Dyskusje o muzykach, dla których nie zostały otwarte osobne fora.

Moderatorzy: fantomasz, monsoon, radek tymecki

Autor tematu
Konrad.Kucz
Habitué
Status konta: Podejrzane
Imię i nazwisko:
Jestem muzykiem: Nie wiem
Ulubieni wykonawcy:
Zawód: Myszka Miki
Zainteresowania:
Status: Offline

HELMUT NADOLSKI

Post autor: Konrad.Kucz »

Czy ktos jeszcze pamieta ta postac? Dla wiekszosci zapewne nic. Dlatego pragne przypomniec tego artyste. W polsce wydano o ile mi wiadomo dwie plyty. Ale pierwsza "MEDYTACJE" pozostaje sztandarowa dla Nadolskiego. Kilka lat temu gral w Gdansku w czasie Jarmarku Dominikanskiego. Wierny swej bezkompromisowej improwizacji pozostaje dla mnie osoba wielce zapomniana, niedoceniona (jak to u nas bywa :cry: ).
Plyta o ktorej pisze to wyjatkowe zjawisko w polskiej muzyce awangardowej poczatku lat 70tych. Wyobrazcie sobie taki sklad HELMUD NADOLSKI na basie akustycznym granym smyczkiem i przetwarzanym efektem, CZESLAW NIEMEN na moogu i ANDRZEJ NOWAK organy koscielne. Calosc nagrana w czasie koncertu w kosciele sw. Jerzego 27.08.74r. Nie sklamie jesli powiem ze klimatem, brzmieniem przypomina mi okres Tangerine Dream z plyt "Alpha Centauri", "Atem", "Zeit". Slowo daje osiagneli tak prostymi srodkami taki niesamowity elektroniczny nastroj, bez komputerow, pluginow, sekwencerow. Niebywale. Prawdopodobnie nie wydano tego na CD. Ja przegralem sobie z winyla PRONITu.
Pisze o tym szczegolnie dlatego zeby udowodnic ze u nas w tamtych czasach takze robiono muzyke elektroniczna na najwyzszym poziomie, osadzona jak najbardziej w tradycji jazz rocka elektronicznego. Takich rodzynkow bylo troche. Wydawano te plyty w symbolicznych nakladach. Az zal (ta.... jak ona sie nazywa?)"........" sciska :cry: ze fonografia polska tyle ciekawych zjawisk artystycznych zaprzepascila.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta
Reklama pomoże opłacić serwer. Nie blokuj jej.
Awatar użytkownika

Regulus
Habitué
Imię i nazwisko:
Jestem muzykiem: Nie
Ulubieni wykonawcy: Różni polscy, nie wymienię, by nie było, że się podlizuję :p
po za nimi, ...
Vangelis, Tangerine Dream,
Zawód:
Zainteresowania: muzyka EL. fotografia, astronomia

Post autor: Regulus »

Ja nie wiem, ale zdaje mi się, że słyszałem kiedyś taką muzykę bedąc w Gdańsku. Bywałem w tym mieście dość często już jako mały dzieciak, do rodziny jeździłem na wakacje i na jarmark teaz trafiałem. Nie znam szczerze, mówiąc, H. Nadolskiego. Czy grał on moze na tej scenie na przeciw Długiego Pobrzeża? Bo coś takiego awangardowego mi się kojarzy, że kiedyś, właśnie kilka lat temu, niestety w pospiechu przechodząc, słysałem, ale może to teraz tylko takie zatarte wspomnienie przysłonite innymi, i sugestią omotane. :) W każdym razie to, co napisałęś, brzmi tak obiecujaco, jak spełnienie dawnych poszukwań. Kiedyś jeszcze jako dziecko, będąc juz zauroczony brzmieniem organów klasycznych, znałem też już muzykę Niemena zastanawiałem się jakby to zabrzmiało razem, i jeszcze z dodatkiem akcentu gitarowego. Wygląda to nie wiarygodnie, ale jednak takie kompozycje powstały?!

R.

Grozi mi aleksytymia

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Autor tematu
Konrad.Kucz
Habitué
Imię i nazwisko:
Ulubieni wykonawcy:
Zainteresowania:

Nadolski nagral z Niemenem i z grupa SBB taki podwojny album MARIONETKI. Taka klasyczna progresja.

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta
Awatar użytkownika

yaurent
Doświadczony
Imię i nazwisko:
Ulubieni wykonawcy:
Zawód: serwisant
Zainteresowania: elektronika, komputery, EL, Prog music

Post autor: yaurent »

Konrad.Kucz pisze: ....Az zal sciska, ze fonografia polska tyle ciekawych zjawisk artystycznych zaprzepascila.....
...tym bardziej żal Konradzie, że to były czasy, kiedy był odpowiedni klimat na takie rzeczy. Teraz możesz być nawet znany za granicą i być obiektem żywego zainteresowania na zagranicznych i rodzimych forach, a i tak nikt nie ruszy małym palcem, żeby to puścić w polskim radiu. Przykład może trochę z innego gatunku: Riverside...
A propo takich perełek zgranych z winyli -może by powrzucać takie rzeczy gdzieś na Rapidshare? Chyba że już jest coś takiego na forum....

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Autor tematu
Konrad.Kucz
Habitué
Imię i nazwisko:
Ulubieni wykonawcy:
Zainteresowania:

yaurent pisze:
Konrad.Kucz pisze:
Riverside...
....
Wprawdzie nie przepadam za takim rockiem ale po przesluchaniu mp.3 z ich strony przyznac trzeba ze to cholernie profesjonalny zespol. Wogole o nim nie slyszalem :cry:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta

Taxator
Doświadczony
Imię i nazwisko:
Ulubieni wykonawcy:
Zawód: leśnik
Zainteresowania: muzyka (bardzo różna)

Post autor: Taxator »

Co do tego występu w Gdańsku, to musiała być dużo wcześniejsza sprawa... otóż w pamięci utkwił mi plakat Nadolskiego,dość zwracający uwagę - z płonącą wiolonczelą, chyba dotyczący jakiegoś koncertu - szczegółów nie pamiętam, podpisany zresztą HELLMOOD Nadolski. Ale musiało być to jeszcze pod koniec lat siedemdziesiątych, gdyż ostatni raz na Jarmarku Dominikańskim byłem chyba w1979 roku, potem już na pewno nie. Samego Nadolskiego oczywiście pamiętam z płyty Niemena - chyba Vol1. A BTW - czy w jakikolwiek sposób są gdzieś "medytacje" do zassania :?:

Link:
BBcode:
HTML:
Ukryj linki do posta
Pokaż linki do posta
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat